Οι κάμερες Ασφαλείας ή κάμερες παρακολούθησης αποτελούν το πλέον βασικό τμήμα ενός κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αφού αποτελούν τα "μάτια" του όλου συστήματος.
Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να διαχωριστούν σε επιμέρους κατηγορίες με βάση:

 • α) το χώρο εγκατάστασης για τον οποίο είναι κατάλληλες,
 • β) τον τρόπο σύνδεσής τους με το καταγραφικό - dvr 
 • γ) τον τύπο της κάμερας,
 • δ) ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες τους
 • ε) τον αισθητήρα τους.

Χώρος εγκατάστασης

Εξωτερικές

Συνήθως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Κάποια από τα ακριβότερα μοντέλα και σε προσπάθειες βανδαλισμού τους. Συνήθως οι κάμερες ασφαλείας που είναι κατασκευασμένες για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον χαμηλό φωτισμό και για αυτό το λόγο είναι εφοδιασμένες με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας ή νυχτερινής & ημερήσιας λήψης.

Εσωτερικές

Προορίζονται για χρήση εντός κτιριακών εγκαταστάσεων και για αυτό το λόγο δεν παρουσιάζουν την ίδια ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες όπως οι εξωτερικές κάμερες.

Τρόπος Σύνδεσης

Ενσύρματα - Καλωδιακά

Η κάμερα ασφαλείας συνδέεται με το καταγραγραφικό - dvr ενσύρματα με την χρήση καλωδίου (είτε ομοαξωνικό είτε δικτύου)

Ασύρματα

Η κάμερα ασφαλείας συνδέετει με το καταγραγραφικό - dvr ασύρματα (αρκεί να το υποστηρίζει το καταγραφικό). Υπάρχουν και ασύρματες κάμερες οι οποίες δεν χρειάζονται καταγραφικό και συνδέονται απευθείας στο Internet 

Τύποι κάμερας

 • Dome (Θόλου)
  Βρίσκονται εντός προστατευτικού θόλου με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικότερες σε προσπάθεια βανδαλισμού τους. Επίσης ο θόλος βοηθά έτσι ώστε να μην είναι εμφανής η κατεύθυνση στην οποία είναι στραμμένη η κάμερα.
 • Bullet
  Έχουν κυλινδρικό σχήμα και είναι λιγότερο ογκώδεις από τις box κάμερες. Λόγω του μεγέθους τους έχουν περιορισμούς στους φακούς που μπορούν να λάβουν και είναι κατάλληλες για παρακολουθήσεις μικρών ή μεσαίων αποστάσεων. Η ευκρίνεια της εικόνας που παράγουν είναι συνήθως υποδεέστερη σε σχέση με αυτή που παράγουν οι box κάμερες, ενώ και οι κάμερες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε κατακόρυφη επιφάνεια με τη βοήθεια κατάλληλων υποστηριγμάτων.
 • Covert (Κρυφή)
  Είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη προδίδουν ότι είναι κάμερες παρακολούθησης.
 • Dummy
  Είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μοιάζουν με τις κανονικές κάμερες παρακολούθησης αλλά χωρίς να επιτελούν καμία πραγματική λειτουργία. Σκοπό έχουν την παραπλάνηση έτσι ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Αισθητήρας κάμερας

 • CMOS
  Οι CMOS αισθητήρες παρέχουν καλή ποιότητας εικόνας ενώ παράλληλα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τους CCD αισθητήρες.

 • CCD
  Οι CCD αισθητήρες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως με αποτέλεσμα την απόδοση καλύτερής εικόνας, συγκριτικά με τους CMOS, σε καταστάσεις χαμηλής φωτεινότητας.

H ανάλυση στις CCTV κάμερες εκφράζεται σε γραμμές τηλεόρασης (TV Lines, TVL) που μπορεί να παράξει η κάμερα

Πρόσθετες λειτουργίες

Νυχτερινής & Ημερήσιας Λήψης

Έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στις επικρατούσες συνθήκες φωτισμού. Οι συνθήκες φωτισμού μετριούνται σε μονάδες Lux που περιγράφουν την ηλιακή ενέργεια που φθάνει σε μία περιοχή εμβαδού 1m2 ανά δευτερόλεπτο. 

Μπορούν να αναπαράγουν εικόνα σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού (ορατά τα σημεία γύρω από το φακό του ανθρώπου) αλλά δεν παρέχουν εικόνα σε κατάσταση πλήρους σκότους. Στις περιπτώσεις όπου οι συνθήκες φωτισμού είναι ακόμα χαμηλότερες οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας αποτελούν μονόδρομο.

Υπέρυθρης ακτινοβολίας

Βασίζονται στη τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας και είναι κατάλληλες για συνθήκες πλήρους σκότους (0 Lux). Οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι εφοδιασμένες με φώτα LED υπερύθρων που φωτίζουν το πεδίο παρατήρησης έτσι ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή εικόνων. Μπορούν και αποδίδουν κανονική εικόνα στο χρήστη σε περιπτώσεις πλήρους σκότους

Wide Dynamic Range

Έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται με πιο αποδοτικό τρόπο εικόνες που παρουσιάζουν σημαντικές αντιθέσεις ως προς τη φωτεινότητά τους, δηλαδή εικόνες όπου έχουν ταυτόχρονα φωτεινά και σκοτεινά σημεία. 

IP Δικτύου

Μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω τοπικού δικτύου υπολογιστών ή μέσω διαδικτύου. Ουσιαστικά μία IP κάμερα παρακολούθησης είναι μία κάμερα δικτύου (webcam) υψηλής ποιότητας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες παρακολούθησης. Επειδή η IP κάμερα στέλνει και λαμβάνει σήμα μέσω δικτύου, είναι προσβάσιμη εξ’ αποστάσεως, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν εικόνα από όποιο σημείο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο.

PTZ (Pan Tilt Zoom)

Παρέχουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού για την πραγματοποίηση λειτουργιών όπως στρέψη, εστίαση και μεγέθυνση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ορισμένες PTZ κάμερες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να προγραμματιστούν έτσι ώστε να πραγματοποιούν προδιαγεγραμένες διαδρομές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού μπορούν να στραφούν αυτόματα προς ένα σημείο προτού επιστρέψουν στην προδιαγεγραμμένη σάρωση του χώρου.